Predseda Trenčianskeho kraja príde o nadštandardné kompetencie

19.12.2012 Trenčín

Trenčín 19. decembra (TASR) – Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Pavol Sedláček už nebude môcť robiť zmeny v rozpočte TSK v takom rozsahu, ako doteraz. Doterajšie nadštandardné kompetencie mu oklieštili poslanci na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva TSK.

"Nastal čas, aby sme zrušili uznesenie o kompetenciách predsedu TSK a stanovili riaditeľovi Úradu TSK, aby pripravil nové pravidlá upravujúce rozsah a výšku zásahov predsedu do rozpočtu," povedal predkladateľ návrhu Jozef Trstenský s tým, že doterajšie pravidlá ešte z roku 2005 povoľovali predsedovi TSK vykonávať zmeny v rozpočte bez predchádzajúceho súhlasu zastupiteľstva.

Konkrétne obmedzenia budú podľa neho predmetom rokovaní, predpokladaný návrh je, aby predseda mohol robiť rozpočtové opatrenia v bežnom rozpočte v kumulatíve pol percenta, v kapitálovom jedno percento. Jednorazové opatrenia chcú v bežnom rozpočte obmedziť na 30.000 eur, v kapitálovom na 50.000 eur.

Predseda Sedláček sa podobnému kroku nebráni. Skonštatoval, že takéto záležitosti si mohli poslanci vydiskutovať s vedením kraja vopred. Poukázal tiež na skutočnosť, že najnovší vyšší rating TSK od renomovanej agentúry potvrdzuje transparentné nakladanie s financiami TSK. Vyjadril presvedčenie, že spolu s poslancami nájdu kompromis, ktorý neohrozí fungovanie kraja.
 

Vyberte región